Српски Ден Браун, Вања Булић, својим врло посећеним наступом затворио је у недељу овогодишњи НОФЕК.

Вања Булић на трећем НОФЕК-у

Први пут сте на НОФЕК-у. Какви су утисци?

– Прелепо је када видиш људе у оволиком броју којима на лицима пише да уживају. Такође, похвала за људе са Филозофског факултета који су припремили један врло озбиљан текст господина Ива Брешана Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња. Све најлепше мислим о НОФЕК-у.

Које су Ваше асоцијације на Нови Сад?

– Прва асоцијација на Нови Сад ми је фантастична рок сцена шездесетих година, затим Ђорђе Балашевић, наравно и одбојка. Страшно волим Војводину, Вошу која је скупила оно најбоље у спортском гену. Нови Сад ме асоцира ме и на мирноћу јер је Београд много бучнији и бржи.

Цео радни век провели сте као новинар и упоредно као књижевник. Како је балансирати између ове две професије и шта је, по Вашем мишљењу, предност једне и друге?

– Најчитанији писци у свету данас су новинари и правници. Литература је другачија него што је некад била јер читаоци немају стрпљења за дугачка дела, а данашњи романи много личе на сценарија. Што се новинарстава тиче, штета је што нема новинарста каквог је некад било, са дугим текстовима, репортажама, да новинари који га пишу схвате да ли имају литерарну црту у себи или не.

Издали сте тридесетак књига. Која Вам је најдража?

Најдража ми је Око отока јер је то донекле и моја породична прича. Мој отац је био на Голом отоку. Први део говори о томе како живи породица голооточана док је он тамо, други део о томе како су децу голооточана врбовали за рад за Државну безбедност и трећи део говори о томе шта се дешавало деведесетих година.

Изјавили сте да Вам се нешто најлепше догађа када Вас људи зауставе на улици и кажу да су прочитали неку Вашу књигу. Испричајте нам једну анегдоту везану за обожаваоце.

Често покупим људе и возим их. Једном тако примим једну жену и возим, она ме гледа, спушта се, видим препознала ме је. Ја ћутим. Каже ми она: Мислите да ја не знам да сте то Ви? (смех)

(Разговор водила Марија Бјелица)