Srpski Den Braun, Vanja Bulić, svojim vrlo posećenim nastupom zatvorio je u nedelju ovogodišnji NOFEK.

Vanja Bulić na trećem NOFEK-u

Prvi put ste na NOFEK-u. Kakvi su utisci?

– Prelepo je kada vidiš ljude u ovolikom broju kojima na licima piše da uživaju. Takođe, pohvala za ljude sa Filozofskog fakulteta koji su pripremili jedan vrlo ozbiljan tekst gospodina Iva Brešana Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja. Sve najlepše mislim o NOFEK-u.

Koje su Vaše asocijacije na Novi Sad?

– Prva asocijacija na Novi Sad mi je fantastična rok scena šezdesetih godina, zatim Đorđe Balašević, naravno i odbojka. Strašno volim Vojvodinu, Vošu koja je skupila ono najbolje u sportskom genu. Novi Sad me asocira me i na mirnoću jer je Beograd mnogo bučniji i brži.

Ceo radni vek proveli ste kao novinar i uporedno kao književnik. Kako je balansirati između ove dve profesije i šta je, po Vašem mišljenju, prednost jedne i druge?

– Najčitaniji pisci u svetu danas su novinari i pravnici. Literatura je drugačija nego što je nekad bila jer čitaoci nemaju strpljenja za dugačka dela, a današnji romani mnogo liče na scenarija. Što se novinarstava tiče, šteta je što nema novinarsta kakvog je nekad bilo, sa dugim tekstovima, reportažama, da novinari koji ga pišu shvate da li imaju literarnu crtu u sebi ili ne.

Izdali ste tridesetak knjiga. Koja Vam je najdraža?

Najdraža mi je Oko otoka jer je to donekle i moja porodična priča. Moj otac je bio na Golom otoku. Prvi deo govori o tome kako živi porodica golootočana dok je on tamo, drugi deo o tome kako su decu golootočana vrbovali za rad za Državnu bezbednost i treći deo govori o tome šta se dešavalo devedesetih godina.

Izjavili ste da Vam se nešto najlepše događa kada Vas ljudi zaustave na ulici i kažu da su pročitali neku Vašu knjigu. Ispričajte nam jednu anegdotu vezanu za obožavaoce.

Često pokupim ljude i vozim ih. Jednom tako primim jednu ženu i vozim, ona me gleda, spušta se, vidim prepoznala me je. Ja ćutim. Kaže mi ona: Mislite da ja ne znam da ste to Vi? (smeh)

(Razgovor vodila Marija Bjelica)

Poseta: 4