Сва три дана трајања НОФЕК-а,
отварана су наступима  новосадског бенда Џез и лимунада.
Прочитајте шта су рекли нашем младом сараднику Милошу Ђурићу.

 

Како и када сте почели да свирате заједно?

Под именом „Џез и пиво“ почели смо тек скоро да свирамо,
али нас тројица већ свирамо заједно и по различитим бендовима,
под другим именима. Доста дуго се ми знамо индивидуално.
Ово име „Џез и лимунада“ формирано је само због овог фестивала*. Састав „Џез и пиво“ се тек оформио овог лета.

Како сте се упознали?

Упознали смо се тако што сам ја дошао у један бенд, где је наш гитариста свирао, па смо тако почели у круг. Наш певач, Алекса, је мој добар друг, па смо се тако сконтали.

Када сте почели да свирате инструменте и бавите се музиком?

Верујем да музичари чим наступају негде као што је Трг републике, већ дуго свирају музику. Верујем да су углавном од малих ногу музиканти и свирају неки инструмент, али ја сам, на пример, саксофон почео да свирам пре две године. То је мој тек други инструмент тако да планирам да буде још нових инструмената. Ово је тек почетак за мене.

Како сте почели да гајите љубав према музици?

Сви људи на овом свету воле музику, не постоји неко ко не воли музику. Али једно је волети музику, а друго је стварати. За то треба доста и труда и напора, доста је стресно. Има јако пуно ствари које људи не виде кад нас гледају на бини како свирамо.

Ко су ваши музички идоли?

Пошто ја свирам саксофон, имам пуно музичких идола, наравно. Много волим и блуз и џез, тако да ту се врти око Џона Колтрејна и таквих музиканата који стварно свирају и ’60-их година су стварно харали својим дувачким инструментима.

Где сте све до сада имали наступе?

До сада смо већ свирали по центру, различитим пабовима, свирали смо и летње варијанте на Штранду, ево, као што видите, свирали смо и на Тргу републике. Следеће недеље имамо, такође, на једном другом фестивалу још наступа, тако да свугде смо по мало.

Да ли сте до сада снимали ауторске песме?

До сада нисмо снимили ауторске песме, али су дефинитивно у плану.

Како вам се чини овогодишњи НОФЕК фестивал?

Будући да је ово први дан, за сад ми се свиђа. Ја сам и прошле године био на фестивалу. Ово је стварно сјајна манифестација, и за младе људе, и за људе који хоће да се едукују у разним смеровима, тако да подржавам максимално.

Шта бисте препоручили неком ко хоће да покрене свој бенд?

Како сам ја заправо покренуо свој бенд? Тако што сам погледао снимак на Јутјубу који се зове “Why would you form a band” и говори како само треба да нађеш неке другаре и почнеш да свираш инструменте, и верујте ми, осетићете ту чар која се ствара, хемију између вас. Препоручујем свакоме ко жели да проба или свира неки инструмент да нађе пар другара и да крене.

 

*Напомена: Имајући у виду да је Новосадски фестивал књиге НОФЕК пре свега намењен младима и реализује се као пројекат подржан од стране Градске управе за спорт и омладину, као и то да као такав фестивал не би требало да промовише алкохол, назив бенда је само током трајања фестивала промењен из „Џез и пиво“ у „Џез и лимунада“. Овај назив је одабран у складу са хуманитарном активношћу која се већ две године спроводи на фестивалу – Хуманитарна лимунада, где посетиоци имају прилику да донирају средства за лечење некога од болесне деце са фондације Буди хуман у замену за лимунаду.

Посета: 4