И ове године, трећи пут у низу, победници НОФЕК-овог квиза из познавања књижевности, били су ученици Гимназије „Јован Јовановић Змај“, у саставу: Марина Калаба, Дуња Керац и Владимир Попов.

Како вам се чини овогодишњи НОФЕК?

Дуња

Крајње занимљиво. Први пут сам искусила овај фестивал. Било је стварно лепо искуство. Подсетила сам се свега што сам радила протекле четири године, не само онога што смо радили прошле године.

Марина

Било ми је занимљиво. До сада нисам учествовала у оваквим манифестацијама тако да ми је ово било потпуно ново. Драго ми је што сам имала прилику да се упознам са новим људима, како из моје гимназије, тако и из других.

Да ли сте задовољни вечерашњим квизом?

Дуња

Јесам, задовољна сам, било је крајње интересантно. Поготово трећи део са музиком где је требало да препознамо аутора. Али да, у суштини јесам. Лепо проведено време.

Шта мислите, да ли Новом Саду треба више оваквих манифестација?

Владимир

Да, потпуно се слажем са тим. Ове културне манифестације могу само да допринесу нашем граду.

Дуња

Слажем се са мојим колегом. У потпуности је у праву и једина ствар која још треба да се уради јесте да се прошири свест о оваквим манифестацијама.

Марина

Лично сматрам да Новом Саду треба што више оваквих манифестација. Овакви догађаји помажу образовању омладине и изузетно су важни, нарочито за младе. Јер, уз један овакав програм се учи више о књигама и, уопштено, промовише књижевност.

Колико мислите да су ваши вршњаци образовани што се тиче културе и књижевности?

Владимир

Сматрам да је то зависно од школе коју похађају. На пример, ми из Јовине гимназије више знамо о књижевности, јер се свест о томе нарочито негује код нас. Такође, медији не преносе довољно културних и књижевних манифестација да би наши вршњаци били толико обавештени о томе.

Дуња

Што се тиче културе и књижевности, мислим да се пружа довољна количина образовања, али једноставно интересовање опада много више него што расте. Генералним развитком медија у Србији књижевност заостаје. Треба се направити нови план како би већи број људи био заинтересован.

Марина

Сматрам да интересовање за књижевност у последње време све више расте код младих. И да ће захваљујући оваквим манифестацијама наставити да се развија.

Какви су часови књижевности и осталих уметности у вашој школи?

Владимир

Часови књижевности и осталих уметности у нашој школи су на веома завидном нивоу. Имамо веома добро образован кадар професора који своје знање преноси на нас.

Дуња

Часови књижевности и осталих уметности у нашој школи су крајње развијени, али у једну руку недовољно зато што је највећи фокус на тим предметима био пружен на друштвеном смеру који је, нажалост, недавно укинут. Док при природним и специјалним смеровима није пружено пажње књижевности и култури колико на овом смеру.

Марина

У нашој школи се изузетно промовишу и књижевност и уметност. Часови српског језика као и генерално часови осталих уметности тј. музичког и ликовног, главни су разлог зашто сам и заинтересована за те уметности.

Имате ли идеје како да се младима приближи књижевност и генерално култура?

Дуња

Младе мозгове је једноставно тешко задржати на једној теми. Треба се направити неки занимљив приступ који ће публику да држи. Уколико се одржи присутност публике у оволиком броју, извесно је да ће идеје и поруке саме доћи до њих, јер, управо кроз занимљивости би им се могле приближити различите озбиљније и креативније теме.

Марина

Први начин је да се са младима о томе и прича, да се прича о важности уметности, о важности књижевности. О томе колико је то круцијалан део за дизање наше културне свести. Веома је важно и учествовање професора, као и родитеља у образовању – да то не буде само у школи, већ и код куће.

(Разговор водио: Милош Ђурић)

Посета: 4