ПОЕНТА ЗА 2020. ГОДИНУ

            Пре тачно годину дана, окупљени око заједничке идеје и са жељом да отворимо простор где ће, пре свега, млади ствараоци моћи да обелодане и обнародују своје дело, основали смо портал Поента.

У међувремену, објавили смо 73 дела младих песника, 40 песама афирмисаних и 68 песама канонских аутора. Мада смо примарно пожелели да се бавимо објављивањем поезије, проширили смо своју делатност и на друга поља, те смо тако објавили и 20 интервјуа – углавном са младим ствараоцима – као и 11 есеја и критике, те и 2 приче. Успоставили смо и проширили сарадњу са часописима и порталима СРП, КУЛТ, Весна и Eckermann, и недавно званично објавили конкурс за доделу Поентиних награда, и то на три поља – за најбољу песму, тј. есеј или критику објављене на нашем порталу у последњих годину дана, као и награду Поентине публике.

Са тим у вези, поносни смо што можемо да представимо прве лауреате награде портала Поента!

Жири у саставу Милан Ћосић, Никола Раусављевић, Марко Ковачевић и Растко Лончар, донео је одлуку да награде одлазе следећим ауторима:

  1. ПОЕНТИНА НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ ПЕСМУ иде у руке младом песнику Лазару Биорцу, за песму „Земља, пакао“. Жири је приложио образложење: „Песма ‘Земља, пакао’, својом сложеном значењском структуром и интертекстуалним слојевима, као и развијеним лексичким утемељењем које евоцира призвуке свих оних стубова темеља модернистичког лирског израза – Настасијевића, Давича, Попе – заснованог на елиптичности и интензитету звучања, сведочанство је о песничком дару који Лазар Биорац поседује. Уверења смо да се на основу ове песме може наслутити један, у великој мери развијен, песнички глас у чије присуство у будућности српске лирике не можемо да изразимо нити најмању сумњу“.

  1. ПОЕНТИНА НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ КРИТИКУ/ЕСЕЈ иде у руке младом критичару и есејисти Милану Радоичићу, за есеј о књизи Петера Хандкеа, насловљен „Несрећа без жеља – слика и епитаф“. Жири је ову одлуку образложио на следећи начин: „Трудећи се да одлуку донесемо без призвука осталих Радоичићевих есеја објављених о Хандкеовој књижевности на нашем порталу, одлучили смо да наградимо најскорији, есеј, односно, приказ у ком се Радоичић кристалише као једно од – у шта смо уверени – будућих изузетно присутних и читаних критичарских имена наше књижевности, а чије ће стваралаштво карактерисати недостатак страха од ширине замаха, проницљивост и способност да се препознају кључни темељи књижевног дела, као и наглашена ерудиција“.

  1. НАГРАДА ПОЕНТИНЕ ПУБЛИКЕ је, на основу гласања које је трајало од 9. до 13. септембра – у 23:59 – припала песникињи Јелени Андрић, која се нашој публици представила насловом „Пјесма ноћи“. Жири је објавио: „Изузетно се радујемо чињеници да је млада госпођица Андрић добила, одиста заслужено, награду Поентине публике. Од укупног броја од око три стотине гласова, за Јелену је гласало 49%. Искрено се надамо да ћемо бити у могућности да наставимо сарадњу са младом песникињом, која је својом ‘Пјесмом ноћи’ најавила специфичност свог песничког Ја, а које у потпуности завређује читалачку пажњу“.

            Награде ће бити додељене на 4. Новосадском фестивалу књиге, у недељу, 20. септембра, са почетком у 17.30 часова, када ће бити обележено и првих годину дана рада Поенте.