Саопштење уредништва портала Поента за награду „Поента за најбољу песму“ 2021. године

Завршивши заседање у уторак, 31. августа, уредништво портала Поента је, у саставу: Милан Ћосић (председник жирија), Гордана Ласковић, Никола Раусављевић, Растко Лончар и Милан Радоичић (чланови), донео одлуку да се „Поента за најбољу песму“ додели песнику Милошу Швоњи (1995), за песму „Оригами“.

У ужем избору за „Поенту“, нашли су се и Јелена Лакетић (ненасловљена песма), Анђела Нешић („Спајање“), Симонида Лончар („Пета“), Драгана Лисић („Биографска“) и Јелена Весић („Тихи џелати“).

О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

Милош Швоња се у песми „Оригами“ користи сведеним, језиком који је у потпуности усаглашен са осећањем носталгије и „тужне радости“ коју једино сећање на детињство успева да изазове. Лични тон – који нарочито ангажује оне рецепторе читалачког нерва задужене за саучествовање у преплитању универзалног и индивидуалног – посебан је печат песми која у садејству са насловом обогаћује херменеутичко задовољство читаоца, истовремено му омогућујући да и сам на посебан начин сагледа свима нама заједничка (о)сећања, новим очима – очима детета, које се, у песми Милоша Швоње не крије под и пред парадигмама и императивима постојања у окрутности и незаинтересованости савременог света.

Подсећамо, прошлогодишњи добитник Поентине награде за песму објављену на порталу Поента, између одржавања два Новосадска фестивала књиге, био је Лазар Биорац из Прањана.

Награда ће лауреату бити додељена на свечаном отварању јубиларног, петог по реду НОФЕК-а, у петак, 3. септембра, у дворишту хотела Војводина, са почетком у 11 часова.

Уредништво портала Поента