Saopštenje uredništva portala Poenta za nagradu „Poenta za najbolju pesmu“ 2021. godine

Završivši zasedanje u utorak, 31. avgusta, uredništvo portala Poenta je, u sastavu: Milan Ćosić (predsednik žirija), Gordana Lasković, Nikola Rausavljević, Rastko Lončar i Milan Radoičić (članovi), doneo odluku da se „Poenta za najbolju pesmu“ dodeli pesniku Milošu Švonji (1995), za pesmu „Origami“.

U užem izboru za „Poentu“, našli su se i Jelena Laketić (nenaslovljena pesma), Anđela Nešić („Spajanje“), Simonida Lončar („Peta“), Dragana Lisić („Biografska“) i Jelena Vesić („Tihi dželati“).

O B R A Z L O Ž E NJ E

Miloš Švonja se u pesmi „Origami“ koristi svedenim, jezikom koji je u potpunosti usaglašen sa osećanjem nostalgije i „tužne radosti“ koju jedino sećanje na detinjstvo uspeva da izazove. Lični ton – koji naročito angažuje one receptore čitalačkog nerva zadužene za saučestvovanje u preplitanju univerzalnog i individualnog – poseban je pečat pesmi koja u sadejstvu sa naslovom obogaćuje hermeneutičko zadovoljstvo čitaoca, istovremeno mu omogućujući da i sam na poseban način sagleda svima nama zajednička (o)sećanja, novim očima – očima deteta, koje se, u pesmi Miloša Švonje ne krije pod i pred paradigmama i imperativima postojanja u okrutnosti i nezainteresovanosti savremenog sveta.

Podsećamo, prošlogodišnji dobitnik Poentine nagrade za pesmu objavljenu na portalu Poenta, između održavanja dva Novosadska festivala knjige, bio je Lazar Biorac iz Pranjana.

Nagrada će laureatu biti dodeljena na svečanom otvaranju jubilarnog, petog po redu NOFEK-a, u petak, 3. septembra, u dvorištu hotela Vojvodina, sa početkom u 11 časova.

Uredništvo portala Poenta

Poseta: 1800