Драги наши,

 следе предлози и идеје за недељни доручак, ручак, вечеру, две ужине и бранч. Овако изгледа недеља по нашој мери, а надамо се да ћете се и ви наћи на списку наших задовољних чревоугодника! За ваше стомаке, побринуо се наш доктор кулинарства и напоредне књижевности, Јоја Цицвара.

 

Први број Поентиног кувара, око 27. г. н. е.


  1. СЕЗОНСКА САЛАТА ОД ПЕСМЕ – УРНЕПЕС

Састојци:

1 супена кашика шимборског уља
8g цитата (без навођења аутора)
3–5 прстохвата породичних траума
1 кашичица анхедоније
1 кашичица аутоироније
200g дехидрираног КПСД-а[1]

Припрема: све састојке овлаш помешати у корама са нажврљаном илустрацијом, и служити као хладно предјело влатари од Витмена служеној у посуди од паљене земље, елиотоваче. Озго посути КПСД-ом, а по жељи, и сопственом нахођењу, додати колорит француског новог филма.

Додатак: може се правити и варијанта, која подразумева мешање састојака левицом. У том случају, додати и коју кап зоговаче.

ВАЖНО: нипошто зачињавати ни иманентним ритмом, ни метром, а по сваку цену избегавати силабичко-тонску версификацију у ринфузи или зрну!


  1. СЕЗОНСКА ЛИРСКА ПЕСМА – ДОЛАП ТОРТА

 Састојци:
11–12 мерица кора (ја користим Ракић Ltd, а може и Дучић & сo.)
500g старих, егзотичних речи (некад могу и тропске, нпр. англицизми)
8–16 парова мушк(атн)е риме

Припрема: Коре поређати у четири пута по четири истоветна калупа. Између кора, ређати старе, егзотичне речи, и са крајева стављати мушк(атн)у риму.

Додатак 1: Може се правити и као лирска кафа – само, уместо кора, подразумева много алкохола, по укусу кувара.

Додатак 2: За свечане прилике, може се направити и са нојевским јајима – потребно је додати и низ свечаних топонима, те не штедети на ускличницима, а кувар мора да се унесе целим телом у изношење торте пред госте. Пожељно је додати и коју кап манастирке.


  1. СЕЗОНСКЕ, БРЗЕ И ЛАКЕ – ПОРТАЛИЦЕ

Састојци:
11–130g прећутаног у току дана
1 наслов

Припрема: Ставити наслов на прећутано у току дана, насумично поређано. Оставити преко ноћи да се хлади на порталима. Ја највише волим да сервирам када дође породица, ужа и шира, на славу.


  1. СЕЗОНСКИ КРАТКИ РОМАН – КРОКОДИЛСКИ (Б)АТАЦИ

Састојци:
1–2kg субвенционисане еко-хартије за печење
2 коре минималистички украшене (биоразградиве, за сервирање)
3–6 капи уља Yugonostalghia (препоручљиво, али је и јак алерген)
3–6 капи уља сиво бојене стварности
4 паковања КПСД у праху
7–12 траума
7–12 друштвених коментара
1–3 безопасне провокације

Припрема: Еко-хартију посути уљем (или уљима), додати пуно КПСД у праху, а трауме, провокације и коментаре правилно распоредити (увек у односу 3:3:1), у зависности од тога колико се хартије искористи. Смесу, на крају, ставити у коре и сервирати док је топло. Не ваља када се охлади, а може тек мало, мало да се подгрева.

Овако је то изгледало у нашој кухињи.


  1. СЕЗОНСКИ ИСТОРИЈСКИ РОМАН – СТАРОСРПСКИ ЧАЛАН ОД КАЈМАКА

 Састојци:
10–20kg хартије разних типова
2 коре Sepia
3–5 различитих жанрова
1–2 сцене секса
1 свест о писању
300–400g ситно дробљеног интертекста

Припрема: Пошто захтева јако дугу припрему, ја ово јело припремам само о годишњицама. Потребно је, најпре, изломити разнолику хартију, и додати жанрове који се наизглед међусобно потиру. Све време мешати са сценама секса и свешћу о писању, док се додаје ситно дробљени интертекст. Потом оставити преко ноћи, и, уколико се ујутро није распало у Sepia корама, може се изнети пред госте.

Додатак 1: могу се додати и крокодилске сузе.


  1. (ПРОШЛО)СЕЗОНСКИ ПОСТМОДЕРНИ РОМАН – ПАПАЗ-ЈАНИЈА

 Састојци:
1–2kg имена
1–2kg моглоседесиља (најбоље сушеног у пушници)
10–12kg салчића сарказма марке Miroslav pl. Krlezxa
Пола и по грама мозга
1l пљувачке

Припрема: Умешати имена са моглодесиљем, по сопственом укусу. Сипати у смесу сву пљувачку, и полако додавати салчиће сарказма. Мозак може и не мора. Сервирати искључиво у посуђу „Залив“ или „Весувио“.

Важно: Јако је потребно бити опрезан са Папаз-јанијом, јер је могуће да изазове дијареју. Такође, како се брзо вари, препоручујем да, ако се допадне гостима, правите у што већим количинама, и што чешће.


  1. СЕЗОНСКА ТРАГЕДИЈА – ИЗО-БИЉЕ

Састојци:
3–5 сећања на деведесете
1kg жала
8 паковања КПСД-а „Волфганг Роки“

Припрема: Помешати сећања на деведесете са пуно жала, и сасути свих осам паковања КПСД-а. Лично, волим да за дезерт гостима служим и по пасош у стакленом звону, са још неосушеним царинским мастилом.

Просечна потрошачка корпа за ове рецепте.


  1. СЕЗОНСКА КОМЕДИЈА – ПОПАРА „ХИСТЕРИЈА“

Састојци:
1–3 глумца
1–2 дијалекатска акцента
1–2 кутије КПСД-а
1 хистерични смех

Припрема: Као и свако сиротињско јело, не захтева много припреме. Треба само помешати глумце са акцентима, КПСД-ом и хистеричним смехом, да би гости били сити. Спрема се брзо и једноставно, и не захтева пуно труда, а носи пуно калорија. Препоручујем сервирање у камерним просторима, како не би било превише одјека.


  1. СЕЗОНСКИ ПРИКАЗ – СЛАДОЛИЗ

Састојци:
1 познати текст (поетски, прозни или драмски)
10–12 ирелевантних констатација
3–6 примећених интертекстова
1 констатација о успешности

По укусу: емулгатори, конзерванси, квасац.

Припрема: У један познати текст додати ирелевантне констатације, примећене интертекстове и констатацију о успешности. Мешати дуго и поштујући редослед додавања састојака. Ако се дода свеж квасац, констатација о успешности ће боље успети. Ја волим овај сладолиз, јер служи као супститут за познати текст, нарочито кад се сервира у чанку.


  1. СЕЗОНСКИ АКАДЕМСКИ РАД – ЖВАКЕ ОД ТУРШИЈЕ

Састојци:
1kg коришћених жвака
1kg омота искоришћених жвака

Припрема: Килограм коришћених жвака умотати у колаж направљен од омота жвака. Сервирати у корама зборника, часописа и сабраних и изабраних дела.

Додатак 1: Уколико вам је потребна већа количина жваке, у зависности од прилике, препоручујем и коришћење парентеза или фуснота у размери 4:1 у корист жваке.


Слика Бориса Зихерла.

НАПОМЕНА: Све рецепте практикујете по позиву искључиво сопствене савести. Благоутробени Универзитет „Потемкин“ у Дембелији не сноси никакву одговорност за могуће последице.


НАПОМЕНА ПОСЛЕ НАПОМЕНЕ: Ради се о сатиричном тексту, за оне који су своју сиву масу пустили на испашу. Молимо вас да ваше академске радове не шаљете уредништвима у облицима ижваканих грудви.


[1] К****, П****, С***, Д***. Може се наћи у свим апотекама, уредништвима или слабије опремљеним друштвеним животима. Препоручује се тип „Волфганг Роки“. По жељи, може се додати и Ј****, Ј***, Ј*****, Ј*******.

Посета: 169