У свету музике један је од најспецифичнијих вокала и уметника. Својом појавом зачуђује и задивљује оне који га слушају први пут, а оставља утисак за сва времена и његов наступ је нешто што сасвим сигурно нећете заборавити. На модеран начин чувар је наше традиционалне музике и можда је управо то разлог зашто успева да из наступа у наступ шири своју публику и да приволи млађе генерације, као и оне који имају отклон од традиционалне музике, да негују нашу баштину. Он је савремен певач из прошлих времена. Упознајте етно-рок-метал-готик певача, Немању Гузијана

За почетак, можеш ли да нам кажеш нешто више о музици коју ствараш и изводиш? Како да класификујемо правац у којем ти ствараш?


Од самог почетка па до данас, исто је. У питању је етно, изворна музика. То је основа и срж свега. Обожавам да интерпретирам традиционалну музику онаква каква јесте и у томе највише уживам. Када су у питању моје ауторске ствари то је дефинитино мешавина свачега. Зависи од саме песме и текста и где ме понесе… Обично је то комбинација поп, електро па чак и метал, са наравно етно основом.

Сведок сам твојих почетака у музици, с обзиром да се познајемо из тих дана, и знам на какво неразумевање си наилазио од стране неких људи, пре свега колега, но код публике си увек наилазио на добре реакције. Како си се борио тада са тим, а каква је сада перцепија онога што ствараш?

Тако је, добро се сећам наших проба ,гитаре и дружења… Публика ми је од увек била снага и мотивација да не одустајем. Све моје унутрашње борбе они су победили аплаузом и несебичном подршком. И данас сам ту где јесам, баш због њих. Као и увек, искрено – на неке ситне смицалице, сујетне колеге, нисам нешто много обраћао пажњу тада, данас тек не!

Сведоци смо специфичности твога гласа и начина певања у којем негујеш балкански, односно српски мелос. Да ли си се опробао у пробоју на страно тржиште и да ли инострано тржиште још ужива у песмама са етно мотивима наших простора?

То ми је негде и циљ, сачувати нашу музику, стварати нову у старом духу, и показати свету колико је музика Балкана лепа. У мају ове године са садашњим саставом Rocher Etno Bend имамо једну малу турнеју по Немачкој. То се требало десити још пре 2 године, али ситуација у свету нас је спречила у том моменту. Али сада музика и љубав побеђују! Имао сам прилику да певам у Норвешкој. Странци сјајно реагују на нашу јединствену музику.

Немања Гузијан и Rocher Etno Bend


Био си учесник у талент шоу „Ја имам таленат“. Колико ти је то помогло у каријери?

Једно лепо искуство, неки драги људи и познанства… Популарност велика у том моменту, али оно што је најбитније је да ме је чуо неко ко треба. Захваљујући том шоу сада сам певач бенда Rocher. И ту сам стекао велики део публике, који тада није чуо за мене, тако да, сјајна реклама!

Учествовао си у недавно организованој „Песми за Евровизију 2022“. Какве утиске носиш са тог такмичења и колико си задовољан успехом који је постигла ваша песма?

То је још свеже, и под лепим сам утисцима. Много смо провели времена са учесницима на пробама па смо се спријатељили, ћаскали, певали и уживали. Људи су нам опет пружили огромну подршку, заволели песму и схватили њену поруку.

Бавиш се специфичном музиком у којој, ако се не варам, нема много аутентичних представника. Ко су за тебе били највећи узори?

Трудим се увек да будем свој и аутентичан. Има много људи који су сјани певачи и сјајни људи! Имао сам и узоре, али сам их упознао и срушила ми се сва илузија коју сам стварао о њима. Од тада немам више узоре. Али обожавам оригиналне људе који су своји са две ноге на земљи и без сујете!

Поред оног аудитивног, одликује те и специфичност у визуелном представљању. На који начин си дошао до препознатљивог стајлинга и утиче ли неко на твоје изборе или сам доносиш одлуке о томе на који ћеш се начин представити публици?

Визелни моменат такође је негде присвојен из музике, додуше не наше, али као што можете да видите различити стилови од рока, метала, готик највише. Сам углавном смишљам идеје за своје костиме, а уз помоћ моје предивне тетке Светлане, претворим их у стварност! Још једна ствар, која је занимљива за везу између музике и одевања је: што моћније изгледам, боље певам!

Ти си и аутор песама. Где проналазиш инспирацију и која је основна порука коју желиш да пренесеш?

Испирација је у традицји, митологији, неким легендама и причама. Од песама правим причу које углавном прате и спотови… тако да мојој публици увек пласирам један леп пакетић, који их увек шокира. Не писем стандардне љубавне песме, не умем. Једноставно ме пронађе занимљива тема и песму у даху напишем.Где можемо да чујемо уживо твоје наступе и планираш ли ускоро неко гостовање код нас у Новом Саду?

Нови Сад обожавам! Велика ми је жеља да имам концерт у Синагоги. Тај простор је чаролија. У наредном периоду можете да ме чујете у Београду, на концерту са мојим бендом, средином маја у “ЦК влада Дивљан”. Нешто ближе вама је концерт у Врбасу 7. маја.

Ако постоје млади људи који желе да стварају у оквиру који пружа етно музика, која би била порука коју би могли да чују од тебе?

Порука младим људима који одлуче да се баве етно музиком је: само напред, нема нас много, а ми морамо да сачувамо наше благо. Чак и да није етно потпуно и да има елеметне традиционалне музике је сјајно. Битно је да музика живи! И будите спремни на трновит пут!За крај, коју књигу би препоручио нашим читаоцима?

За књигу је сигурно боље да питамо тебе. (смех) Шалу на страну, у последње време слабије читам, али ето нешто што ја волим је Сидни Шелдон “Испричај ми снове”. За оне који воле психо трилер. Наравно, нешто што сви сигурно знамо, а то је мој омиљени “Мали принц”. Ако постоји неко ко није прочитао или да је читао давно, нека одмах узме књигу у руке јер сваки пут је доживљај другачији!
Интервју водио: Милан Ћосић