Poenta Званична страница удружења грађана "ПОЕНТА"
Featured Image

НОФЕК

Почетком 2017. године основано је Удружење грађана “Поента” са циљем да се створи простор за промоцију младих у књижевности кроз идеју фестивала. Из ситуације у којој су млади у књижевни живот били укључени посећујући само неколицину поетских вечери, које су у то време биле једини скупови на којима су млади размењивали своју поезију, контакте и стицали прва искуства у јавним наступима, а с обзиром на све проређенија окупљања тог типа, јавила се потреба да се млади (у том тренутку претежно песници) афирмишу и остваре кроз љубав према књижевности. Из те једне здраве атмосфере надолазећих креативних људи, из потребе да се створи јединствени простор за промоцију и окупљање књижевне омладине, из потребе да се да на значају и рецепцији младих ствараоца и њихових дела, створиће се идеја Новосадског фестивала књиге, која ће од 2017. године представљати нови простор за оживљавање књижевног живота на новосадској сцени.

Новосадски фестивал књиге – НОФЕК настао је као потреба да се та енергија нових младих стваралаца преточи у један простор где ће сав тај таленат моћи да дође до изражаја и да уз већу подршку институција, медија и уз појачани активизам реч младих пробије свој пут до публике. У три године постојања Новосадског фестивала књиге у програмске активности укључено је око стотинак младих песника, писаца, књижевника, уређивача, музичара, глумаца, ученика и студената. Поред младих НОФЕК је угостио и познате афирмисане ауторе попут: Ивана Негришорца, Матије Бећковића, Радомана Кањевца, Саве Дамјанова, Милоша Зупца, Вање Булића и многих других. НОФЕК је првобитно почео да се издваја од осталих фестивала по програмској ширини која се креће од песништва и прозе, преко музике и глуме, до књижевних квизова, малог сајма књига, хуманитарних акција и активности за децу. Фестивал посебно издваја енергија и ентузијазам младих људи окупљених око идеје да се промовишу различитости кроз књижевност која у својој целости управо на томе и постоји. Као редак пример фестивала који се бави промоцијом књижевности од младих за младе и на тај начин представљајући јединствени омладински фестивал књиге у Новом Саду, НОФЕК је добио и признање од Градске управе за спорт и омладину за унапређење културне сцене за младе 2018. године.

Новосадски фестивал књиге – НОФЕК сваке године шири како своју публику, тако и круг сарадника, волонтера, учесника, партнера и пројектног тима. Тенденција да НОФЕК постане синоним за једну отворену и широку новосадску књижевну сцену, води нас у нове изазове и све већи ентузијазам. НОФЕК сваке године позива младе људе да нам се придруже и својим идејама, присуством, ентузијазмом и жељом за афирмацијом обогате активности НОФЕК-а и учествују у књижевном животу Новог Сада. Сви заинтересовани који желе да постану део НОФЕК приче могу се обратити пројектном тиму фестивала на мејл адресу: nofek.festival@gmail.com, а више информација о активностима и дешавањима пратите на званичном сајту удружења Поента: https://www.poenta.net/ .